10 dolog, amit soha ne mondj a gyereknek!

copy_of_igyneveldasarkanyod_blog_hu_2f_4.png

Itt a tuti lista, ami állhatna 100 pontból is, de igyekeztünk kiválogatni a leglényegesebbeket. Ha bármelyikben magadra ismersz, igyekezz változtatni a szokásaidon!

1. Ezt te úgysem tudod megcsinálni!

Minél többet mondogatod, a gyerek annál jobban elhiszi neked, hogy ő alkalmatlan az adott feladatra. Később, mikor már tényleg semmit nem fog tudni megoldani, kezdheted a "na ugye, megmondtam" szöveget.

2. Azért, mert én azt mondtam...

Ez nem válasz. Te is gyűlölöd, ha a főnököd indoklás nélkül akar rád erőltetni valamit, pláne, ha hülyeségnek gondolod. Inkább kérdezz vissza, hogy ő mit gondol a dologról.

3. Bezzeg a Józsika!

Sose hasonlítsd egy másik gyerekhez. Mindenki más, épp ez a lényeg. Ha mindig a szomszéd gyerek, vagy esetleg a testvér lesz a jobb, a szebb, az okosabb; nagyon hamar tele lesz kisebbségi komplexusokkal. Ugye te sem akarnád, hogy a férjed/feleséged mindig mással példálózzon neked?!

4. Azt csinálsz, amit akarsz!

Ez egy baromság, tekintettel arra, hogy ezt akkor használják a szülők, ha valamit nagyon konkrétan elvárnak a gyerektől. A cinikus hangnemben közölt "leszarom a fejed" finomabbik változata nem vezet sehová. Csak akkor mondd, ha tényleg így gondolod. Ez általában soha nem fordul elő...

5. Túl kicsi vagy, hogy megértsd...

Te meg túl kövér, hogy megedd, túl öreg, hogy felvedd, és még sorolhatnám. Nem ő a túl kicsi ahhoz, hogy a saját nyelvén megértse a dolgokat, hanem te vagy türelmetlen ahhoz, hogy elmagyarázd neki.

6. Bezzeg az én időmben...

Ezzel az a baj, hogy a legtöbben szeretik elfelejteni, hogy ők is voltak gyerekek/kamaszok; a mi időnkben sem mentek már szűzen férjhez a lányok, és az alkoholt meg a cigarettát sem múzeumban mutogatták nekünk.

7. Ezt nem mondhatod el apádnak!

Így tanítjuk meg hazudni a gyereket. Soha ne kérd tőle, hogy őszintétlen legyen valakivel, akármilyen kis dologról van szó. A nagyokról nem is beszélve, amiknek az eltitkolása számára komoly belső feszültséget jelent. Ne pakolj rá külön terheket, így is van neki elég...

8. Ne sírj! Ez semmiség...

Nem döntheted el, neki mi fáj, vagy mi annyira nyomasztó, hogy könnyeket ejtsen miatta. És igen, a fiúk is sírhatnak bátran, ettől nem lesznek anyámasszony katonái. Utálatos dolog, mikor bárki más akarja megmondani, neked mi, mennyire fáj. Biztosan van ilyen élményed neked is, és nem hiszem, hogy ezt szeretnéd, ha a gyereked is átélné.

9. Amíg az én házamban élsz...

Nem az ő választása volt, hogy a te házadban éljen. Isten mentsen attól, hogy tudjunk róla, a gyerekeink valójában akarnak-e velünk egy fedél alatt élni, vagy álmaikban máshová vágynak, esetleg egy nyugodtabb, szeretetteljesebb helyre, vagy akár a nagyihoz. Örülj, amíg veled él, és ne élj vissza a hatalmaddal. Adj neki teret, adj a véleményére és akkor sosem kell megtapasztalnod, milyen egy engedetlen gyerek.

10. Majd máskor/holnap/később...

Önmagában nem azzal van a baj, ha épp nincs időd leülni Legózni, vagy felolvasni a tizedik esti mesét, hanem azzal, ha a halogatás szinte életforma. Nagyon sok felnőtt ismerősöm számol be arról, hogy a szülei sosem értek rá vele foglalkozni, és mindig valami távoli időpontra hivatkozva mentették ki magukat, akkor is, ha láthatóan nem csináltak semmi fontosat. Ha épp nincs kedved játszani, akkor mondd meg, és ígérd meg, hogy egy óra múlva, vagy másnap délután bepótoljátok, de akkor szigorúan tartsd is be az ígéreted. Ez egyébként minden másra is vonatkozik!!!

facebook_icon02.pngÍgy neveld a sárkányod - Facebookon is. Köszönjük kedvelésed!

www.facebook.com/igyneveldasarkanyodblog/